Ābolu etiķis
Dziednieciskās un labvēlīgās īpašības, pielietojums kulinārijā

  Kas ir ābolu etiķis?

 Vai esat dzirdējuši tādu apgalvojumu - "Kas ābolu dienā apēd, tam pie ārsta nav jāiet."? Šajā sadaļā apskatīsim tieši ābolu etiķa labvēlīgās īpašības, sastāvu un pielietojumu.

 ***  Ābolu etiķis ir vispopulārākais etiķa veids ”veselīgajās aprindās”. Ābolu etiķis ir sens tautas līdzeklis, kurš tiek  izmantots dažādiem mājsaimniecības un kulinārijas mērķiem. Tam piemīt dažādas veselībai vērtīgas īpašības, kas ir zinātniski pamatotas. Tostarp – apetītes regulēšana, cukura līmeņa balanss un dažādu baktēriju iznīcināšana.

***  Ābolu etiķi izgatavo no ābolu sulas, kur ābolos esošais cukurs pārvēršas alkoholā. Otrajā solī šim šķidrumam tie pievienota baktērija, kas šo alkoholu pārvērš etiķskābē – galvenajā etiķa sastāvdaļā. No franču valodas ”etiķis” nozīmē ”skābs vīns”. Pateicoties etiķskābei – tiek iznīcinātas dažādas baktērijas, kuras nespēj dzīvot skābā vidē.

***  Līdz šim viens no visjaudīgākajiem ābolu etiķa pielietojumiem ir konstatēts saistībā ar 2. tipa diabēta pacientiem. 2. tipa diabētam ir raksturīgs ļoti augsts cukura līmenis asinīs vai nu insulīna rezistences dēļ vai no ķermeņa nespējas izstrādāt insulīnu.


Jau gadsimtiem ilgi cilvēki veselības uzlabošanas nolūkos un vielmaiņas līdzsvarošanai lieto ābolu etiķi. Tagad zināms, kāpēc ābolu etiķis ir tik vērtīgs – tas satur aminoskābes, kā arī svarīgus vitamīnus, perfekti sabalansētas 19 minerālvielas un enzīmus. Kopā tās ir visdažādākās sastāvdaļas, kas palīdz Tavam ķermenim. 

SVARĪGI, lai ābolu etiķis, ko lietojat, ir dabīgi fermentēts, nefiltrēts un nepasterizēts. Tikai šādi gatavotam etiķim būs saglabājušies visi vitamīni, minerālvielas un mikroelementi. 

Mūsu ābolu etiķis ražots no ekoloģiski tīriem āboliem, dabīgi raudzējot 100% ābolu sulu. Ražošanas procesā netiek izmantotas piedevas, krāsvielas, koncentrāti, e-vielas. Tas tiek dabīgi fermentēts, un nogatavināts, netiek pasterizēts un filtrēts, līdz ar to satur visas vērtīgās vielas.

Dabisku (nedestilētu) ekoloģisku un neapstrādātu ābolu etiķi var uzskatīt par visnevainojamāko dabas produktu un pasaulē pirmo dabiskās medicīnas līdzekli.  Dabisks ābolu etiķis ir dzeltenīgi  brūns, un, skatoties pret gaismu, tajā var redzēt zirnekļa tīklam līdzīgus veidojumus, ko mēs dēvējam par brīnumaino "sākotni" jeb  ”etiķa māti”, kas ir enzīms – draudzīgā baktērija, kas ābolu etiķi padara viegļi duļķainu un ”dzīvu”. Tieši pateicoties ”etiķa mātei”  ābolu etiķim piemīt daudzās veselībai vērtīgās īpašības. Ābolu etiķis satur vien 3 kalorijas uz tējkaroti.

Tas ir „dzīvs produkts”, kas iegūts no Latvijā mazajās mājsaimniecībās audzētiem āboliem. Mūsu etiķim nepiemīt specifiska, nepatīkama pēcgarša. Uzglabājot istabas temperatūrā, etiķim turpinot nobriest, veidojas nogulsnes un etiķa sēne, kas liecina, ka tas ir „dzīvs”. Tikai „dzīvam” etiķim piemīt šīs spējas atjaunot un uzlabot mūsu veselīgās dzīves kvalitāti.


ZVAIGZNE ABC ir izdevusi Pola Brega grāmatu "Ābolu etiķis. BRĪNUMAINĀ VESELĪBAS PROGRAMMA." (2017.gads) http://www.zvaigzne.lv/lv/gramatas/apraksts/125166-abolu_etikis_brinumaina_veselibas_programma.html

Dr. Bregs ir mūsu iedvesmas avots un iemesls, kāpēc mēs vēlamies popularizēt ābolu etiķa nozīmīgumu un lietderīgumu veselīgai būšanai.

Ja vēlies ikdienā sākt lietot dabīgi raudzētu ābolu etiķi, tā būs kā rokasgrāmata, kurā atradīsiet visdažādāko nepieciešamo informāciju.

Ābolu etiķi, var izmantot kā jebkuru citu etiķi ( baltvīna etiķi, sarkanvīna etiķi vai balzamiko) pie dažādiem ēdieniem –gaļas, zupām vai salātiem, gaļas marinēšanai utml. Bet vispārējās labsajūtas uzlabošanai no rītiem 30 min pirms brokastīm dzeriet glāzi ūdens, kuram pievienota 1 tējkarote ābolu etiķa un tējkarote medus. Ābolu etiķa skābes sastāvs organismam ir drošs un labvēlīgs.

Uzzini daudzveidīgo etiķa pielietojuma veidus, tai skaitā dāmām tik ļoti interesējošo tievēšanu ar šī produkta atbalstu, sadaļā PADOMI.